به گزارش حوزهنیوز، حضرت آیتالله جوادی آملی در این پیام که به صورت تصویری پخش شد، ضمن تقدیر از تلاشهای علمی موسسه امام خمینی (ره) و دستاندرکاران این همایش، احیای نام و آثار بزرگانی چون علامه طباطبایی را بسیار ارزشمند و لازم عنوان کردند.
ایشان همچنین بیان داشتند: علامه طباطبایی سالها قبل از تدوین تفسیر المیزان روش تفسیر آیه به آیه قرآن را دنبال میکردند که البته این کار توأم با دشواریهایی است.
معظمله خاطرنشان کردند: باید توجه داشت که منظور از تفسیر قرآن به قرآن صرفاً بهرهگیری ساده از معجم نیست.
چه آن که علامه در روش تفسیری خویش در المیزان فراتر از معجم لغت و واژه حرکت کرده و به کمک آیات قرآنی تفسیری عالی از آیات دیگر ارایه داده است.
ایشان اظهار داشتند: هر جا در قرآن مدعای وجود دارد، دلیلش را خداوند در جای دیگر از این کتاب آسمانی ذکر میکند و وقتی برهان و دلیل مفسر دعوا بود نتیجه میشود تفسیر قرآن به قرآن.
این مفسر برجسته قرآن کریم با اشاره به مبحث ملکوتشناسی در مبحث تفسیر قرآن به قرآن، گفتند: هر علمی دارای سه ضلع مواد، مبانی و منابع است که تفسیر قرآنی اضلاع سه گانه را خود مستقلاً به همراه دارد. مواد مبانی و منابع تفسیر قرآن از خود این کتاب الهی است.
ایشان افزودند: انسان قرآنشناس با قدرت عقل استدلال و بینش میتواند دست به تفسیر بزند البته باید توجه داشت که عقل، قانونشناس خوبی است نه قانونگذار.
حضرت آیتالله جوادیآملی با اشاره به فرمایش امیرالمومنین علی (ع) مبنی بر این که«العلما باقون مابقی الدهر» برگرفته از آیات کلام وحی است، گفتند: بنا بر همایش قرآن کریم بسیاری از علما از جمله شخص علامه طباطبایی مصداق بقیةالله است که البته شخص صاحبالزمان (عج) در قله این بقیةالهی قرار دارد.
در ادامه این همایش حجتالاسلام دکتر اشرفی دبیر علمی همایش نیز طی سخنانی ابراز داشت: تفسیر المیزان از نگاه برخی قرآن پژوهان، بهترین تفسیر شیعه و بلکه بهترین نوع آن در جهان اسلام است.
وی، هدف از برگزاری این همایش را بررسی نظری زیرساختها و مبانی تفسیر گرانقدر المیزان علامه طباطبایی عنوان کرد و افزود: اساتید حوزه و دانشگاه استقبال خوبی از فراخوان همایش داشتند به گونهای که 100 مقاله به دبیرخانه ارسال شد که 45 مقاله به مرحله ارزیابی فنی رسید.
حجتالاسلام اشرفی اضافه کرد: 12 مقاله تایید نهایی شد که در مجلات موسسه امام خمینی منتشر میشود.
وی با اشاره برگزاری 2 پیش نشست درباره این همایش، گفت: چندین گفتوگوی ارزشمند با اندیشمندان و صاحبنظران از جمله آیتالله العظمی سبحانی و آیتالله مصباح یزدی در خصوص این همایش انجام گرفته است که مجموعه این سخنرانی ها در قالب کتاب منتشر میشود.
دبیر علمی همایش ملی مبانی و روش تفسیری علامه طباطبایی در خاتمه از همکاری موسسات و نهادهایی چون جامعةالمصطفی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ،پژوهشگاه علوم و فرهنگ، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مرکز مدیریت حوزه و رادیو معارف در برگزاری همایش تقدیر کرد.